Mitros verkent innovatieve oplossingen tijdens Campus Party

BLOG 4 (FINALE) ZATERDAG 28-05-2016

Zaterdag staat voor het bezoekende publiek vooral in het teken van de familie-experience. Vandaag is er voor jong en oud van alles te beleven op het gebied van technologie. Maar voor de campuseros staat vandaag in het teken van de finales. Welk team wint de Business Marathon? 

Na een ‘pre-final’ om 11:00u blijven er drie finalisten over. Hierna is het tijd voor de ultieme voorbereiding op de eindpresentaties tijdens de grote finale op het hoofdpodium van Campus Party. Dat betekent ook pitchtraining, presentatievaardigheden, de laatste vormgeving voor de presentatie en timing: de presentatie mag maar drie (!) minuten duren. Weinig tijd dus om de jury te overtuigen. 

Om 19:30u is het zover: de drie teams presenteren hun idee voor de jury. Team ‘Renergy’ zet in op puntensysteem en timing van energiegebruik. Als energiegebruiker krijg je ‘credits’  als je je energiegebruik afstemt op het actuele energieaanbod.

Team ‘Mesh’ presenteert een persoonlijk energiemanagementsysteem: als gebruiker gebruik je je eigen data voor het gebruiken én leveren van energie.

Team ‘Aten’ (Accelerating Transition towards Energy Neutrality) gaat voor energiecoaching: als bewoner ga je aan de slag met energiebesparing waardoor je een deel van de besparing letterlijk terugverdient en een deel wordt geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. 

20:00u: de jury roept team ‘Aten’ uit tot de winnaar van de challenge! Het idee past het beste bij de praktijk en biedt inspiratie om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Maud Hoezen, directeur Financiën (en één van de juryleden) is enthousiast: ‘Dit idee past helemaal bij Mitros. Binnen dit idee heeft de huurder regie en is degene die zelf bepaalt waar hij of zij op wil inzetten. Je verdient een deel van de besparing letterlijk terug in geld en een ander deel wordt geïnvesteerd in energiebesparende middelen voor de woning. Hierdoor verduurzaamt de woningvoorraad ook. Een win-win situatie” 

David, teamcaptain van ‘Aten’, is trots:ons doel is om gebouwen te renoveren waarbij de bewoners actief betrekken. Door mensen op energiebesparing te coachen, realiseren we uiteindelijk samen een energiebesparing en een energieneutraal gebouw. De techniek is er al een tijdje klaar voor. We moeten nu nog iedereen overtuigen van de mogelijkheden om te bespraken. We gaan voor een energierevolutie! 

Terwijl David en zijn teamgenoten feestvieren, kijken alle betrokken Mitros medewerkers tevreden terug op een mooi avontuur. Campus Party heeft genoeg energie en inspiratie gegeven om mee door te gaan. 

 

Maar nu eerst even afkicken van de intense voorbereiding en activiteiten op de beursvloer…..

 

 

 

BLOG 3 VRIJDAG 27-05-2016

vrijdag (ochtend)

In de ochtend beginnen de deelnemers weer met goede moed aan de challenge! Om 11 uur is er een pitch waarbij de teams allemaal even kort presenteren wat hun ideeën tot nu toe inhouden. Inmiddels heeft een nieuw team zich gemeld voor de Business Marathon 'Energy' - challenge waardoor het aantal nu staat op 4. De nieuwe deelnemers geven aan dat zij zich gaan richten op het decentraliseren van energie. De andere teams richten zich op het belonen van de huurders aan de hand van besparingen, het betrekken van de huurders in denken over verduurzamen en het aanpakken van energielabels. Stuk voor stuk goede ideeën waar wij onzettend benieuwd naar zijn!

Naast het harde werken is er natuurlijk ook genoeg ruimte voor plezier (voor zowel jong als oud), en dat blijkt wel uit de populariteit van de "dronezone" en de stands waar games en virtual reality centraal staan. De sfeer is uitermte goed en er is veel mogelijkheid om te leren en nieuwe innovaties uit te proberen.

Zoals Felix Sevenheck (adviseur vastgoed) het beschrijft:
"Het regent bitcoins, grids, decentrale distributie van energie, er is genoeg te leren"


vrijdag (middag)

De vrijdagmiddag op Campus Party verloopt rustig. Om 13:00 uur start de pitch van de Hogeschool Utrecht over hun challenge die focust op modulair bouwen, een goede pitch om inspiratie op te doen voor zowel campusero als Mitros-medewerker. Rond een uur of 14:00 is het tijd voor de Business Marathon "Pitch training". Tijdens deze training krijgen de campusero's tips hoe zij op een betere manier hun ideeën kunnen presenteren. Iets bedenken is natuurlijk leuk, maar hoe breng je dat straks op een begrijpelijke manier over op je publiek? Daarnaast is het ook een mogelijkheid voor de deelnemers om hun ideeën alvast te delen en voortgang te peilen bij de concurrenten.

Op de beursvloer groeit de nieuwsgierigheid naar Mitros intussen ook steeds meer. Menig student komt een kijkje nemen in de woonkamer van Mitros en vraagt zich af wat wij nou eigenlijk komen doen tussen de drones, voetbalrobots en virtual realitybrillen. Trots vertellen we hen dat we graag willen innoveren en dat we benieuwd zijn hoe ver we kunnen komen op het gebied van duurzame bouw. We willen nu eenmaal de beste huisvester van Nederland worden. Het einde van de dag naderend blijft het nog een tijdje gezellig bij Stand 39, maar we kijken nu al uit naar de vierde dag van de Campus Party waarop de ideeën voor de Business Marathon "Energy" challenge gepresenteerd zullen worden.

 

 

 

BLOG 2 DONDERDAG 26-05-2016

donderdag (ochtend)

De Campusparty is nu echt begonnen en Mitros doet mee als enige woningcorporatie. Het is voor het eerst dat het grootste techfestival ter wereld in Nederland wordt gehouden.

Op weg naar de Jaarbeurs kom je de deelnemers al tegen, de campuseros. Duidelijk herkenbaar, meestal jongeren, vanuit alle hoeken van de wereld. Die, voor de komende dagen, hun onderkomen hebben gevonden in de eindeloze rijen witte tentjes die in de jaarbeurs opgesteld staan. Maar dat is uiteraard niet het enige wat er te zien valt. Robots die een voetbalwedstrijd spelen, bezoekers die via een virtual reality bril digitaal kunnen tennissen en keepen, en er is zelfs sprake van een EK indoor drone racing.

Maar Mitros gaat het natuurlijk om de Challenge! Samen met gemeente, provincie en Economic Board gaan we op zoek naar nieuwe, innovatieve oplossingen op het gebied van Energie. En onze interesse gaat uit naar het verduurzamen van appartementen in de stad. We zijn benieuwd of zij Mitros op het spoor van mooie innovaties gaan zetten!

donderdag (middag)

Donderdagmiddag staat in het teken van kennismaken, kennis delen en vragen stellen. Voor de campuseros betekent het vooral wennen aan elkaars ideeën, opvattingen en culturele verschillen. Een team met zowel Nederlanders als Brazilianen moet er eerst achter komen hoe ieder teamlid de wereld op een andere manier bekijkt. Daarna beginnen de ideeën over de aanpak van de Challenge op gang te komen. Er blijken uiteindelijk drie teams deel te nemen aan de Business Marathon ‘Energy’. De verschillen tussen de deelnemers variëren enorm: van een ervaren hacker tot iemand die nog nooit van het woord ‘Hackathon’ heeft gehoord. Ondanks of juist dankzij die verschillen komen de teams al vrij snel tot hun eigen onderwerpen: ‘energiepakketten’ , ‘energieneutrale gebouwen’ en ‘gedragsverandering’ zijn de eerste werktitels.

Aaron, een van de campuseros aan de business marathon 'Energy'  licht zijn motivatie om mee te doen toe:

"Energie is een actueel thema en ontzettend belangrijk. Het is een uitdaging om in de overvolle markt vol innovatieve ideeën iets nieuws te bedenken. Maar we gaan natuurlijk ons best doen!"

Tussen 15:00u en 19:00u staan er presentaties van Mitros op het programma. Hoe ziet de wereld van een woningcorporatie eruit? Wat zijn onze klantprofielen en hoe pakken we onze huidige renovaties aan? Vervolgens kunnen de campuseros gerichte vragen stellen en krijgen de beschikking over een aantal datasets die helpen bij het uitwerken van hun plannen.

Veel informatie op één dag. Voor veel campuseros betekent dat dan ook een vroegtijdig bezoek aan de campuscamping. Een enkeling kiest voor een powernap in de Arena zelf.

 

 

 

 

BLOG 1 - WOENSDAG 25-05-2016

woensdag (avond)
 
Vanaf vandaag plaatsen wij dagelijks een update over de Campus Party. Onze eigen "Mitros-reporters" lopen in de jaarbeurs Utrecht rond om verslag te doen (incl. live tweets) van alle activiteiten rondom de 'Business Marathon Energy' - challenge. Maar ze zijn er natuurlijk ook om de deelnemers aan te moedigen en jullie een kijkje te geven in de 'Campus Experience' en 'Arena'. Houd deze pagina dus in de gaten en je mist niks!


'Woensdagavond om 20:00u vond de aftrap van Campus Party plaats. De jaarbeurs is vanaf nu vijf dagen lang het toneel voor tweeduizend jonge talenten die zich buigen over allerlei maatschappelijke thema's. 'Healthy urban living' is het centrale thema. Hoe kunnen we er met z'n allen voor zorgen dat we in de toekomst ook nog op een gezonde en prettige manier kunnen samenleven? Daarbij staat wonen uiteraard ook centraal. Welke slimme innovaties helpen ons om ook in de toekomst aan onze woonbehoefte te voldoen? Na een inspirerende aftrap waarbij onder andere FairPhone en Metabolic een inkijk gaven in de wereld van duurzaamheid en slimme stedelijke ontwikkeling, gaat Campus Party nu echt starten. De komende dagen staan voor Mitros in het teken van de Business Marathon 'Energy' waarin we onze renovatieopgave voor hoogbouw als case presenteren. We kijken uit naar de ideeën en presentaties van onze deelnemers.

 

 

 
Van 25 tot en met 29 mei vindt ‘Campus Party’ plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Een technologiefestival waar alles rondom techniek, innovatie, creativiteit, wetenschap, internet en ondernemen samenkomt in een vijfdaags evenement. De Jaarbeurs is dan tijdelijk het toneel voor studenten, designers, techfans, gamers, innovators en geeks uit Nederland en Europa. Tijdens dit event werken deelnemers – zogenaamde Campusero’s

Wat gaat Mitros doen?

Mitros doet ook mee aan Campus Party en is (samen met gemeente, provincie en Economic Board Utrecht) lead partner van de drie daagse Business Marathon Energy Challenge. In deze Challenge gaan de deelnemers op zoek naar nieuwe, innovatieve oplossingen op het gebied van Energie. Onze uitdagingen staan daarbij centraal.
Hoe kunnen we appartementen in de stad verregaand verduurzamen en bewoners en andere betrokken partijen, zoals aannemers, motiveren hier een bijdrage aan te leveren?

Naast de challenges voor de Campusero’s is er voor de dagbezoekers de Campus Experience. Hier worden onder andere innovaties getoond, zijn partnerbedrijven aanwezig en is er een makerspace waar startups zich presenteren.

Kijk voor meer informatie over Campus Party op www.campusparty.nl

 
  • Deel deze pagina via