Wietkwekerij

Bedrijfsmatig hennep (wiet) kweken is verboden. Het brengt overlast en grote risico’s met zich mee. Mitros, de gemeente, Politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, uitkeringsinstanties en het energiebedrijf pakken gezamenlijk hennepkwekerijen in huurwoningen aan.

Overlast van hennepkwekers

Hennepkwekerijen zorgen vaak voor overlast in de wijk, bijvoorbeeld door stank en bezoek uit het criminele circuit. Ook wordt veel schade aan woningen veroorzaakt door lekkages, schimmelvorming en het aanleggen van leidingen door muren heen. Dat kan in de duizenden euro’s lopen. Het gaat in woningen vaak om grote kwekerijen met honderden planten. Een wietkwekerij is vaak ook brandgevaarlijk. Jaarlijks ontstaan vijf tot tien branden in Utrechtse woningen door kortsluiting of oververhitting in een hennepkwekerij.

Hennepkwekers worden uit hun woning gezet

Wij staan in geen geval toe dat woningen, schuren of garages gebruikt worden voor het bedrijfsmatig kweken van hennep of het verwerken van hennep. Ook de hennepteelt in tuinen staan wij niet toe. Als door de politie een hennepkwekerij in één van onze woningen is gevonden, zeggen we onmiddellijk het huurcontract op. De huurder staat dan op straat. Als het nodig is stappen we daarvoor naar de rechter.

De huurder wordt tevens geblokkeerd voor sociale huurwoningen in de regio Utrecht voor een periode van drie jaar. De rekening voor het herstellen van de woning zodat deze weer bewoonbaar (en verhuurbaar) is, gaat naar de huurder van de woning.

Samenwerking

Wie doet wat? 

 • Politie en het Openbaar Ministerie rollen verboden kwekerijen op en vervolgen de verdachte(n). Zij vorderen de gemaakte winsten in, ook van eerdere oogsten. Wie wordt veroordeeld, moet zijn straf ondergaan en krijgt een strafblad
 • Woningcorporaties zeggen de huur op en laten de woning zonodig na een bevel van de rechter ontruimen. Zij herstellen de schade en sturen de rekening naar de betreffende huurder
 • Het energiebedrijf sluit de stroom af en verwijdert de meter. Het bedrijf schat de kosten van de illegaal afgetapte elektriciteit. De hennepkweker moet eerst betalen, voordat het energiebedrijf de stroom weer aansluit
 • De Belastingdienst controleert of de inkomsten uit de kwekerij aan de Belastingdienst zijn opgegeven. Is dit niet het geval dan zal alsnog belasting en boete betaald moeten worden. In bepaalde gevallen kan ook strafrechtelijke vervolging plaatsvinden wegens belastingfraude.
 • Uitkeringsinstanties zetten uitkeringen stop en vorderen de ten onrechte ontvangen uitkering terug bij de wietkweker
 • De gemeente laat op kosten van de overtreder illegale bouwsels (schuurtjes e.d.) verwijderen, als daarin een hennepkwekerij is aangetroffen
Melden van een hennepkwekerij

Heeft u overlast van een hennepkwekerij bij u in de buurt? Of heeft u het vermoeden dat er bij u in de buurt een kwekerij is? Laat het ons dan weten. U kunt dit op verschillende manieren melden:

 • U kunt de politie bellen via 0900 - 88 44 of de anonieme meldlijn M. 0800 – 7000 (gratis)
 • U kunt dit via het meldingsformulier overlast (pdf) doorgeven
 • U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen via 030-880 33 00 of een e-mail sturen naar vraag@mitros.nl

Wist u trouwens dat u via ons registratieformulier kunt bijhouden wat wanneer gebeurt? U vindt het logboek voor overlast (pdf) hier.


   
 
 • Deel deze pagina via