Asbest

Wat is asbest? Is het gevaarlijk en waar zit het in? Moet ik het verwijderen? Dit zijn vragen die bij veel mensen leven. Toch is het asbest dat is gebruikt in vele woningen over het algemeen geen reden voor paniek.

Asbest is inmiddels verboden en niet meer te koop. Maar asbest is in het verleden veel toegepast. U kunt het daarom nog tegenkomen in uw woning (bijvoorbeeld in gevelplaten en rond de schoorsteen), in vinylzeil, in huishoudelijke apparaten of in cementgolfplaten op een schuurtje. Veel woningen die voor 1994 gebouwd zijn bevatten asbest. Zolang asbest niet wordt bewerkt - bijvoorbeeld door zagen, schuren of boren-  komen er geen asbestvezels vrij en is er geen risico voor de gezondheid. Zelfs wanneer asbestvezels vrijkomen, is het risico klein, maar is het er wel.

Wat is asbest?

Asbest is een mineraal dat bestaat uit microscopisch kleine, naaldvormige vezels. Het is sterk, slijtvast, hittebestendig, isolerend en goedkoop. Asbest is vroeger veel gebruikt, bijvoorbeeld in gebouwen en woningen. Later werd pas bekend dat asbest risico’s voor de gezondheid met zich mee kan brengen. Asbest is vanaf 1983 vrijwel niet meer toegepast sinds 1 juli 1993 (nagenoeg) verboden.

Hoe herkent u asbest?

De kans is groot dat u asbest niet herkent. De aanwezigheid van asbest is alleen vast te stellen door het materiaal in een laboratorium te onderzoeken door daarvoor opgeleide mensen.

Waar komt asbest voor?

Asbest kan voorkomen op verschillende plaatsen. Een deel van die plaatsen is zichtbaar, zoals vensterbanken, plantenbakken en colovinyl-vloerbedekking. In oudere woningen kan asbest ook onzichtbaar zijn verwerkt. Bijvoorbeeld in het beton, in het dak, de riolering of in de dragende onderdelen van uw woning.

Klussen? Eerst bellen!

Belangrijk blijft dat u niet zomaar gaat klussen in huis. Ook al hebben we een deel van de woningen onderzocht en geen asbest aangetroffen, er kan ook door een vorige bewoner asbest gebruikt zijn voor bijvoorbeeld een verbouwing. Dit kan geen kwaad en dit kan rustig blijven zitten. Maar gaat u klussen op plekken waarvan u twijfelt of het asbest is, belt u dan met Klantcontact. Zij adviseren u dan wat u het beste kunt doen.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 030 880 33 00. U kunt uw vragen ook sturen naar vraag@mitros.nl. Wij doen ons uiterste best om u zo snel mogelijk van dienst te zijn.

U leest ook meer informatie op de website van de GGD en de Rijksoverheid of in onze folder "Wat u moet weten over asbest" (pdf).

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  • Deel deze pagina via