Schade melden

Op allerlei manieren kan er schade ontstaan in of aan uw woning en in de algemene ruimtes. Is er schade ontstaan aan uw woning? Dan is het goed om te weten wat u wel of niet kunt doen. Iedere schade is anders en wordt anders afgehandeld. Hieronder leggen wij uit wat u bij verschillende schades kunt doen.

Veel gevraagd over Schade melden

Wat kan ik doen bij waterschade of een lekkage in mijn woning?

Het is natuurlijk vervelend dat er schade is ontstaan aan uw woning of aan uw spullen. Waterschade kan ontstaan door lekkage of doordat er een leiding in de woning is gesprongen.

Lekt het nog steeds in uw woning?
Dan kunt u een reparatie melden. Wij zorgen ervoor dat de oorzaak van de lekkage en schade aan de woning zelf verholpen wordt. Heeft u de lekkage of gesprongen leiding zelf veroorzaakt? Dan betaalt u de reparatie zelf.

Is de lekkage intussen opgelost?
En is er schade ontstaan aan bijvoorbeeld behang of sauswerk? Mitros komt helaas niet voor de herstelschade. U kunt de gevolgschade die ontstaan is door de lekkage indienen bij uw inboedelverzekeraar.

Ik heb schade aan mijn inboedel door een lekkage. Kan ik een verklaring krijgen voor mijn verzekeraar?

Neem hiervoor contact met ons op. Wij bespreken het met u.

Er is ingebroken in mijn woning. Wat moet ik doen?

Bel de politie om aangifte te doen. In veel gevallen zullen zij een sporenonderzoek doen. Neem daarna contact met ons op om melding van de inbraak te doen en een afspraak te maken voor eventuele inbraakschade.

Van de politie krijgt u een proces verbaal als u aangifte heeft gedaan. Dit document hebben wij nodig voor onze verzekering. Stuur een kopie van het  proces verbaal naar ons op of geef een kopie mee aan de monteur.

Hoe voorkom ik schade aan mijn woning door winterweer?

U voorkomt schade door bevriezing met deze tips:

 • Zorg dat de afvoeren van het regenwater niet verstopt zijn.
 • Strooi zout in een kunststof balkonafvoer.
 • Tap en sluit waterkranen af in ruimtes die niet verwarmd zijn.
 • Laat de verwarming op minimaal 15 graden Celsius staan als u niet thuis bent.
 • Ventileer ook in de winter uw woning voldoende.

Wat kan ik doen bij schade aan spullen in mijn woning?

U kunt schade aan de inboedel melden bij uw inboedelverzekering.

Heeft u geen inboedelverzekering? Dan is het aan te raden zo snel mogelijk een verzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering dekt de schade aan spullen in uw huis. Er is veel verschil in hoogte van de vergoedingen, eigen risico en dekking tussen de verzekeringsmaatschappijen. Kies daarom niet de goedkoopste verzekering, maar vergelijk de dekking van de verschillende polissen. 

Wat kan ik doen bij inbraakschade?

Schade aan de woning door inbraak herstellen wij gratis. 

 • U kunt hier een reparatie melden. Gaat het om spoed? Bel ons dan op 030 880 33 00.
 • Doe aangifte bij de politie voor (poging tot) inbraak.
 • Is er iets gestolen? Neem dan ook contact op met uw eigen inboedelverzekering.

We sturen zo snel mogelijk een monteur voor een (nood)reparatie. En we zorgen ervoor dat u uw woning weer kunt afsluiten.
Nadat u aangifte hebt gedaan bij de politie, ontvangt u een proces verbaal. U kunt het contactformulier invullen en het proces verbaal als bijlage toevoegen.

Wat kan ik doen bij brandschade?

 • Neem bij schade aan uw woning contact met ons op. Wij hebben een opstalverzekering voor alle huurwoningen. De verzekering dekt de schade aan de woning zelf.
 • Neem bij schade aan uw inboedel contact op met uw verzekeraar (inboedelverzekering). Uw verzekeraar vergoedt misschien ook de kosten voor een vervangende woonruimte. 

De voordeur is opengebroken. Wie betaalt er voor de schade?

Een woning kan om verschillende redenen opengebroken zijn. Wij herstellen in alle gevallen de schade. In sommige gevallen verhalen wij de kosten voor reparatie op onze opstalverzekering. In andere gevallen betaalt u zelf de kosten voor het repareren. Bijvoorbeeld:

 • Als een hulpdienst de voordeur moet openbreken, omdat iemand vanwege ziekte uit huis gehaald moet worden. Wij betalen dan de kosten voor het repareren van de voordeur.
 • Als iemand met opzet weigert een hulpdienst binnen te laten, betaalt de bewoner zelf de kosten.
 • Als de voordeur door de politie is opengebroken vanwege een verdenking van een strafbaar feit, betaalt de huurder de kosten voor het repareren van de voordeur.

Er is gevolgschade ontstaan door een gebrek in mijn woning. Wat kan ik doen?

Gevolgschade kunt u indienen bij uw inboedelverzekering. Uw verzekering vraagt waarschijnlijk naar foto’s en aankoopbonnen van de beschadigde spullen. U kunt vragen of u een schadevergoeding krijgt.

Heeft u geen inboedelverzekering?
Dan is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten voor eventuele schades in de toekomst.

Ik heb schade veroorzaakt aan mijn woning. Wat nu?

U repareert de schade zelf. U bent daar verantwoordelijk voor als u de schade zelf veroorzaakt. De kosten voor de reparatie betaalt u ook. 

Ik heb schade in mijn woning door werkzaamheden van Mitros. Wat kan ik doen?

Neem binnen 48 uur contact met ons op. Wij maken met u een afspraak bij u thuis om de schade te beoordelen. Mochten wij overgaan tot schadevergoeding, dan wordt de schadevergoeding uitgekeerd over de dagwaarde van hetgeen dat beschadigd is. Om de dagwaarde te berekenen gebruiken wij een bepaalde afschrijvingspercentages. Dit berekenen wij aan de hand van uw aankoopbonnen. Heeft u geen aankoopbonnen meer, dan bent u geheel afhankelijk van de bereking van Mitros.

Als het schadebedrag in samenspraak met u is vastgesteld krijgt u van ons een akkoordverklaring. Nadat u de verklaring ondertekend hebt en hebt teruggestuurd, wordt het bedrag naar u overgemaakt.

Wat kan ik doen bij schade door (extreme) weersomstandigheden, zoals storm?

 • Neem bij schade aan de buitenkant van de woning contact met ons op.
 • Neem bij schade aan uw inboedel contact op met uw verzekeraar (inboedelverzekering).

 • Schade aan de woning?
  Als u een glasverzekering via ons heeft, kunt u de glasschade van de woning bij Samenwerking Glasverzekering melden:

  online via het online schadeformulier (o.v.v. polisnummer 63538)
  telefonisch via telefoonnummer 0800 - 452 72 34 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar).
  Samenwerking Glasverzekering zorgt er dan voor dat een glaszetter het glas vervangt.

  Heeft u geen glasverzekering? 
  Dan moet u de kosten voor reparatie van het glas zelf betalen. Wilt u een glasverzekering via Mitros? Klikt u dan hier voor het afsluiten van een glasverzekering via Mitros.

Welke verzekeringen kan ik het beste afsluiten als huurder?

Voor u en Mitros is het belangrijk dat u gebreken in uw woning op tijd aan ons doorgeeft. Merkt u bijvoorbeeld dat de voegen of het kitwerk in uw badkamer loslaten? Of dat er een lekkage is? Dan kunt u hier een reparatie melden. Wij kunnen dan mogelijke schade aan uw inboedel voorkomen of beperken.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom van belang u goed te verzekeren tegen schade. Mitros heeft een opstalverzekering. Schade aan de opstal als gevolg van brand, extreme weersomstandigheden en ontploffing zijn voor ons. De kosten voor herstel betalen wij.

Wij raden u aan om zelf de volgende verzekeringen af te sluiten:

Wat kan ik doen bij bliksemschade?

 • Neem bij schade aan uw woning contact met ons op. Wij hebben een opstalverzekering voor alle huurwoningen. De verzekering dekt de schade aan de woning zelf.
 • Neem bij schade aan uw inboedel contact op met uw verzekeraar (inboedelverzekering). Uw verzekeraar vergoedt misschien ook de kosten voor een vervangende woonruimte.

Woningcorporaties zijn niet verplicht om bliksemafleiders te plaatsen. 

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

 • Chat ons

  Stel uw vraag via de chat rechtsonder op deze website en u krijgt op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur binnen 2 minuten antwoord.

 • WhatsApp

  Stuur ons een bericht op 06 23 82 44 84. Wij helpen u binnen 2 minuten op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur.

  WhatsApp ons