Hoe kom ik in contact met mijn buurtbeheerder?
Algemeen
Weten wie uw buurtbeheerder is en wat hij of zij doet? Hier vindt u de contactgegevens van uw buurtbeheerder.
Heeft u vragen? Stel uw vragen via de chat. Onze excuses voor het ongemak.
1 op de 5 mensen in Utrecht en Nieuwegein woont in een huis van Mitros.
De stad draait om mensen. Wij kiezen ervoor om er te zijn voor de mensen met lage inkomens. Dit is een verantwoordelijkheid die wij niet licht nemen. Wij willen een goede verhuurder zijn die werkt aan de tevredenheid van onze huurders.
Weten wie uw buurtbeheerder is en wat hij of zij doet? Hier vindt u de contactgegevens van uw buurtbeheerder.
Ja, dat kan. Wanneer u rechts onder in de pagina op het chatvenster klikt, kunt u uw vraag stellen. Daarna zullen er vragen verschijnen die lijken op die van u. Staat uw vraag er niet tussen of is deze nog niet beantwoord? Klik dan op 'chat met een medewerker' en vul uw gegevens in. Op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur krijgt u binnen 2 minuten antwoord.
U kunt ook een Whatsapp-gesprek starten door ons een bericht te sturen op 06 23 82 44 84. Ook hier krijgt u op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur binnen 2 minuten antwoord.
Komt u er niet uit? Op werkdagen van 9.00 uur tot 12.30 uur kunt u ons bellen op 030 880 3300.
Ook kunt u het contactformulier invullen. Dan krijgt u binnen 3 dagen antwoord.
Een reparatieverzoek is een melding van een gebrek of een storing in uw woning. U kunt uw reparatieverzoek op 2 manieren melden. U maakt dan ook meteen een afspraak.
Voor noodgevallen belt u 030 - 880 33 00. Dat kan ook buiten onze openingstijden. Wij verbinden u dan door met een speciaal noodnummer.
Soms hebt u toestemming nodig om een aanpassing te doen in uw woning. Dit gaat vaak om grotere aanpassingen. Deze eisen stellen we om uw veiligheid en die van uw buren voorop te stellen. En om overlast naar omwonenden tegen te gaan. Per aanpassing kunnen de voorwaarden verschillen. Als u een aanvraag indient, leest u welke voorwaarden op het moment gelden voor de aanpassing die u wilt doen.
Als u de woning in de toekomst verlaat, beoordelen wij of de aanpassing mag achterblijven in de woning of dat u de aanpassing moet verwijderen.
Voorbeelden van aanpassingen waar u toestemming voor moet aanvragen:
U kunt hier een aanvraag voor aanpassingen in of aan uw woning indienen.
Wij zijn als verhuurder verantwoordelijk voor een groot deel van het onderhoud van uw woning of kamer. Er is ook onderhoud dat u zelf moet uitvoeren. U leest het in het OnderhoudsABC.
Met een onderhoudsabonnement kunt u ervoor kiezen om meer kleine reparaties door ons uit te laten voeren. Hier leest u welke reparaties wij voor u doen als u een onderhoudsabonnement heeft.
Op de website van de Rijksoverheid vindt u ook een overzicht van al het onderhoud. En wie het uitvoert als er iets stuk is. Dit overzicht is samengesteld op basis van het Besluit kleine herstellingen. In dit besluit staat wie er volgens de wet verantwoordelijk is voor welk onderdeel in of om uw woning of kamer: uzelf of de verhuurder.