Daken

Mitros zet zich in voor betere bereikbaarheid en veiligheid van alle bewoners in Utrecht en Nieuwegein

Grote vrijstaande masten van 40 meter hoog midden in de woonwijk. Daar zit niemand op te wachten. Toch is goede mobiele bereikbaarheid van levensbelang, bijvoorbeeld als u in noodgevallen op straat 112 wilt bellen of de politie u een bericht wil sturen over de veiligheid in de wijk (“NL-Alert”). Gelukkig bieden daken van hoge gebouwen een goed alternatief.

Mitros bezit een aantal hoge gebouwen in Utrecht en Nieuwegein. Door onze daken beschikbaar te stellen aan telecombedrijven helpen wij voorkomen dat er grote vrijstaande masten in uw woonwijk geplaatst moeten worden. Via de antennes op de daken kunt u familie en vrienden bellen, en wanneer nodig, hulpdiensten bereiken.

De huuropbrengsten die wij ontvangen voor het gebruik van onze daken wordt ingezet voor het onderhoud aan onze woningen. Al onze huurders profiteren hier dus ook weer van mee. Wij zijn van mening dat met het beschikbaar stellen van onze dakes voor antennes ook een maatschappelijk belang wordt gediend.

Veel gevraagd over Daken

Wat zijn de afspraken over het plaatsen van antennes op daken van flats?

Algemeen

Omdat de telecombedrijven ook commerciële belangen hebben, zijn er strikte afspraken gemaakt met de overheid en woningcorporaties over het plaatsen van antennes. Vanwege werkzaamheden voor het plaatsen, en daarna af en toe onderhoud en reparaties aan de antennes, worden de bewoners van een gebouw op de hoogte gesteld van het plaatsen van een antenneinstallatie op het dak. De aanwezigheid van een antenneinstallatie mag geen hinderlijke overlast geven. Bij de plaatsing van de installatie en het onderhoud kan er beperkte hinder zijn. Voor het plaatsen van nieuwe masten voor een antenneinstallatie is daarom afgesproken dat de bewoners van een gebouw inspraak hebben via een onafhankelijke enquête. Elk adres ontvangt een stembiljet. Als er meer dan de helft tegenstemmen zijn, mag er geen antenneinstallatie geplaatst worden. Voor het aanpassen van een bestaande antenneinstallatie met een nieuwe techniek, zoals bijvoorbeeld 4G/LTE, is volgens de regels van het Antenneconvenant geen toestemming van bewoners nodig.

Hebben antennes op de daken van flats gevolgen voor mijn gezondheid?

Algemeen

Zorgen over straling
Sommige mensen maken zich zorgen over de straling van de (toekomstige) antennes. Operators moeten zich echter aan strenge veiligheidsnormen houden. De straling van de antennes is vele malen lager dan de toegestane limiet, en in huis vergelijkbaar met andere huishoudelijke apparatuur en mobiele apparaten. De dakantenne zendt zijn energie vergelijkbaar met een vuurtorenlicht, vanaf veilige hoogte van het dak af om zo een grotere telefonische bereikbaarheid te bieden voor mensen in de wijk. De energie van een dakantenne is vele malen lager dan van een mobiele telefoon bij uw lichaam. De totale hoeveelheid straling (ook genoemd radiosignalen) op straat wordt door de rijksoverheid gecontroleerd. Naast het signaal van antennes voor mobiele telecommunicatie wordt ook het signaal van radio en TV zenders, en radiozendamateurs gemeten. Die gebruiken dezelfde soort radio-signalen.

Informatie over antennes en gezondheid
Het Antennebureau, onderdeel van de overheid, heeft een uitgebreide brochure gemaakt over Antennes en gezondheid. Ook organiseert Mitros, waar gewenst, voor haar huurders graag een informatiebijeenkomst waarbij het Antennebureau een presentatie komt geven. Onze ervaring is inmiddels dat bezorgde huurders gerustgesteld worden door deze presentatie over hoe een antenne en elektromagnetische straling werken.

Kennisplatform over antennes en gezondheid
Aanvullende informatie over antenne en gezondheid kunt u vinden op de website van het Antennebureau of op de website van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden. Binnen het Kennisplatform bundelen RIVM, TNO, DNV GL, GGD GHOR Nederland, Agentschap Telecom, ZonMw en Milieu Centraal hun kennis.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

  • Chat ons

    Stel uw vraag via de chat rechtsonder op deze website en u krijgt op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur binnen 2 minuten antwoord.

  • WhatsApp

    Stuur ons een bericht op 06 23 82 44 84. Wij helpen u binnen 2 minuten op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur.

    WhatsApp ons