Mechanische ventilatie

De lucht in uw woning blijft lekker fris door mechanische ventilatie. Deze mechanische ventilatie haalt vuile en vochtige lucht weg uit de woning. Zo voorkomen we schimmel en vocht in uw woning.

Veel gevraagd over Mechanische ventilatie

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Mechanische ventilatie haalt vuile en vochtige lucht uit uw woning weg. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. Zo maakt de mechanische ventilatie ruimte voor frisse lucht van buiten. Die komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Wat zijn de gevolgen als ik mijn woning niet genoeg ventileer?

Gevolgen van niet genoeg ventileren zijn:

 • behang laat los en verf kan afbladderen
 • schimmel op muren of plafond
 • schimmel in de badkamer
 • kans op huisstofmijt bij een vochtige omgeving

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Ja, ventileer uw woning ook in de winter. In elke woning zit veel vocht. U ziet het vocht in uw woning niet altijd zitten. Vocht zit in uw woning door bijvoorbeeld ademen, afwassen, koken en douchen. Een gezin zorgt gemiddeld zelfs voor 10 liter vocht per dag. Door te ventileren, ververst u de lucht. En komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Dus dat kost u minder geld.

Hoe voorkom ik schimmel of vochtplekken in huis?

Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes, zoals de keuken en de badkamer. Neem na het douchen het water van de wandtegels af met een trekkertje. Droog de wand daarna met een handdoek.

Zorg ervoor dat u uw woning goed ventileert
Dat betekent dat u frisse lucht binnenlaat. Dat is beter voor uw gezondheid en u bespaart energie. Het kost minder energie om droge lucht te verwarmen dan vochtige lucht. In de winter is het belangrijk om te ventileren en te verwarmen tegelijkertijd. Haal schimmel weg met warm water met soda of met andere middelen zoals schimmelverwijderaar van HG.

Schimmel moet u zelf (laten) behandelen
Heeft de schimmel een andere oorzaak dan het niet goed ventileren van uw woning? Bijvoorbeeld door een lekkage? Of omdat de mechanische ventilatie in uw woning stuk is? Dan kunt u een reparatie melden.

Bekijk in deze video hoe u zelf schimmels kunt verwijderen.

Hebben jullie tips om goed te ventileren?

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan. Wij hebben deze tips:

 • Zet de ventilatieroosters en ramen open.
 • Zorg ervoor dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen.
 • Zorg dat je de woning verwarmt.
 • Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Zet ook een raam open. 
  Kook met de deksel op de pan.
 • Laat de mechanische ventilatie na het koken en douchen ongeveer 10 minuten aanstaan.
 • Plak ventilatieroosters nooit af.
 • Droog uw was zoveel mogelijk buiten.
 • Droog de vloeren na het dweilen.
 • Droog de wand- en vloertegels na het douchen.
 • Maak kleine schimmelplekken meteen schoon met een soda/chloor oplossing.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwin (WTW)?

Een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwin (WTW) haalt vuile en vochtige lucht uit uw woning. Daarbij houdt het wel de warmte uit de lucht vast. Daarmee verwarmt het systeem de verse lucht die binnenkomt. Dit zorgt voor gezonde frisse lucht in uw woning en voor lagere energiekosten.

Ik heb een storing aan mijn mechanische ventilatiesysteem. Wat kan ik doen?

U kunt hier uw reparatie melden. U krijgt dan het telefoonnummer van de aannemer. U kunt zelf contact opnemen met de aannemer voor het repareren van de mechanische ventilatie.

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken?

U kunt verschillende dingen doen om het mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken:

 • De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Gebruik bijvoorbeeld een beetje afwasmiddel.
 • Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de muur of het plafond en leg ze in een sopje. Let op! Haalt u de ventielen eruit? Plaats ze dan altijd terug op de juiste manier en op dezelfde plek. Anders werkt de ventilatie misschien niet goed meer. U kunt hiervoor zorgen door bijvoorbeeld een verschillend stickertje te doen op elk ventiel.
 • Hebben de ventielen filters? Dan kunt u ook de filters af en toe uitwassen in een sopje met afwasmiddel.
 • Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwin? Dan is het goed om 1 keer per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.

Mitros besteedt het onderhoud van de mechanische ventilatie in uw woning uit aan een gespecialiseerd bedrijf. Als uw mechanische ventilatie niet goed werkt of onderhoud nodig heeft, kunt u bij het reparatie melden vinden met welk bedrijf u kunt bellen. 

Wanneer vervangen jullie de filters van mijn mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwin (WTW)?

In warmteterugwininstallaties zitten filters. Deze moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden voor een goede luchtkwaliteit in uw woning. Het preventieve onderhoud aan de mechanische ventilatie of uw warmteterugwininstallatie wordt eens per 4 jaar uitgevoerd. In de 3 tussenjaren moeten de filters extra vervangen worden. Neemt u hiervoor contact met ons op. De werkzaamheden worden gecombineerd met een controle op een goede werking van de installatie. Als het nodig is, wordt de warmteterugwininstallatie bijgesteld. Wij hebben het onderhoud aan de installaties uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. In de meeste gevallen wordt het onderhoud aan de mechanische ventilatie gecombineerd met het onderhoud aan uw verwarmingsinstallatie (cv of geiser). Hierdoor hoeft u minder vaak thuis te zijn voor het uitvoeren van onderhoud. Als uw woning voorzien is van stadsverwarming, wordt het onderhoud niet gecombineerd uitgevoerd.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

 • Chat met ons

  Stel uw vraag via de chat rechtsonder op deze website en u krijgt op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur binnen 2 minuten antwoord.

 • WhatsApp

  Stuur ons een bericht op 06 23 82 44 84. Wij helpen u binnen 2 minuten op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur.

  WhatsApp ons