Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Stookkosten

U krijgt ieder jaar een afrekening van uw stookkosten.

Op de radiatoren in uw woning zitten metertjes van het bedrijf ISTA. Dit bedrijf houdt het warmteverbruik van elke radiator in uw woning bij. Aan het eind van het stookseizoen leest ISTA de eindstand van de metertjes uit. Dat is elk jaar in september. De eindstand verwerken zij in de eindafrekening. U ontvangt van ons een brief over de eindafrekening. De afrekening die ISTA heeft gemaakt wordt als bijlage toegevoegd.

Vraag en antwoord

Hoe verdeelt Mitros de kosten onder de huurders?

U heeft warmtemeters op de radiatoren. Met de meterstanden van deze warmtemeters wordt alle warmte die verbruikt is in uw woongebouw door Mitros verdeeld onder de bewomners. Zoals u gewend bent, maakt Ista Nederland BV de verdeling. De verdeling door Ista krijgt u van ons bij uw jaarlijkse afrekening. 

Ik huur een kamer. Hoe worden de stookkosten afgerekend?

De energieleverancier berekent de stookkosten per woning, niet per kamer. In elke woning zit een digitale meter op de radiatoren. De standen van de digitale meters worden opgeteld. Daarna verdelen wij het verbruik over alle bewoners. We kijken niet naar het verschil in gebruik per kamer. De kosten voor verwarming van de woning kunt u wel beïnvloeden. Zet de verwarming niet steeds helemaal aan en stook bewust. Stookt uw huisgenoot veel meer? Bespreek dit dan. Want u betaalt hier dus wel aan mee.

Bekijkt u hier de folder voor meer informatie over stookkosten.

Er zit een warmtewisselaar in mijn woning. Aan wie betaal ik het gebruik van warm water?

Contract afsluiten
De warmtewisselaar in uw woning is eigendom van Eneco. U sluit een contract af met Eneco. De energie die nodig is om het water te verwarmen betaalt u via de stadsverwarming. De kosten voor stadsverwarming zijn opgenomen in uw huur. De kosten betaalt u aan Mitros.

Warm tapwater
Als u in de huur betaalt voor warm tapwater, dan betaalt u voor het warmwaterverbruik in uw woning. Het gaat dan alleen om het water wat door de leidingen in uw woning stroomt. Dit water wordt verwarmd door een warmtewisselaar. De warmtewisselaar is het apparaat dat de warmte van de stadsverwarming gebruikt om het water te verwarmen dat bij u uit de kraan komt.

Wat betekent 'stookkosten onbemeterd' en hoe wordt het afgerekend?

Stookkosten onbemeterd betekent dat u geen meters hebt op uw radiatoren. Ook hebt u geen eigen cv-ketel in uw woning. Er 1 algemene verwarmingsinstallatie voor het hele woongebouw. Bij de afrekening worden de kosten verdeeld onder alle huurders van het gebouw. Dit gebeurt op basis van de oppervlakte van uw woning of het aantal radiatoren in uw woning. Als u op de helft van het jaar verhuist, tellen we alleen de dagen mee die u in de woning hebt gewoond.

Vertaal deze pagina