Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Stookkosten

Stookkosten zijn de kosten die u maakt voor het verwarmen van uw woning.

Vraag en antwoord

Er zit een warmtewisselaar in mijn woning. Aan wie betaal ik het gebruik van warm water?

Contract afsluiten
De warmtewisselaar in uw woning is eigendom van Eneco. U sluit een contract af met Eneco. De energie die nodig is om het water te verwarmen betaalt u via de stadsverwarming. De kosten voor stadsverwarming zijn opgenomen in uw huur. De kosten betaalt u aan Mitros.

Warm tapwater
Als u in de huur betaalt voor warm tapwater, dan betaalt u voor het warmwaterverbruik in uw woning. Het gaat dan alleen om het water wat door de leidingen in uw woning stroomt. Dit water wordt verwarmd door een warmtewisselaar. De warmtewisselaar is het apparaat dat de warmte van de stadsverwarming gebruikt om het water te verwarmen dat bij u uit de kraan komt.

Hoe verdeelt Mitros de kosten onder de huurders?

U heeft warmtemeters op de radiatoren. Met de meterstanden van deze warmtemeters wordt alle warmte die verbruikt is in uw woongebouw door Mitros verdeeld onder de bewomners. Zoals u gewend bent, maakt Ista Nederland BV de verdeling. De verdeling door Ista krijgt u van ons bij uw jaarlijkse afrekening. 

Ik huur een kamer. Hoe worden de stookkosten afgerekend?

Wij berekenen de stookkosten per woning, niet per kamer. In elke woning zitten digitale meters op de radiatoren. De standen van die digitale meters worden opgeteld. Het totale verbruik van een woning wordt vervolgens over de bewoners verdeeld. Wij kijken niet naar het verschil in gebruik per kamer. Natuurlijk heeft uw stookgedrag wel invloed op de stookkosten. Trek bijvoorbeeld eerst een warme trui aan en zet de verwarming uit als u niet thuis bent. Stookt uw huisgenoot veel meer? Bespreek dit dan met elkaar.

Bekijkt u hier de folder voor meer informatie over stookkosten.

Wat betekent 'stookkosten onbemeterd' en hoe wordt het afgerekend?

Als uw stookkosten onbemeterd zijn, heeft u geen meters op de radiatoren. Ook heeft u geen eigen cv-ketel. Als de stookkosten onbemeterd zijn, is er 1 algemene verwarmingsinstallatie voor het hele gebouw. De kosten worden verdeeld over alle huurders van het gebouw. Dit gebeurt op basis van de oppervlakte van uw woning of het aantal radiatoren in uw woning. Als u in de loop van het jaar bent verhuisd, tellen wij alleen de dagen mee die u in de woning heeft gewoond.

Vertaal deze pagina