Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Vereniging van Eigenaren

Huurt u een woning in een gebouw waarin ook kopers wonen? Dan is er altijd een Vereniging van Eigenaren (VvE). In een VvE maken eigenaren afspraken over het gezamenlijk onderhoud. Wij vertegenwoordigen als eigenaar van de huurwoningen onze huurders binnen de VvE. Kopers worden automatisch lid van een VvE.

Vraag en antwoord

Hoe kan ik mijn ideeën of opmerkingen melden bij de Vereniging van Eigenaren?

U kunt ideeën doorgeven aan ons of aan de bewonerscommissie van uw woongebouw. De commissie of wij bekijken of uw idee goed is en uitgevoerd kan worden. Is dat zo? Dan geven wij uw idee door tijdens de Vereniging van Eigenaren-vergadering. Dan bespreekt de vereniging of zij uw idee gaan uitvoeren.

Ik heb een koopwoning en deel een poort met huurders van Mitros. Kan ik een sleutel krijgen van de poort?

Bent u eigenaar van een koopwoning en zit u in een VvE?
Dan kunt u een sleutel krijgen via de beheerder van de Vereniging van Eigenaren.

Bent u eigenaar van een koopwoning en zit u niet in een VvE?
Dan kunt u een e-mail sturen naar verkoop@mitros.nl.

Ik woon in een huurwoning. Wat betekent de Vereniging van Eigenaren voor mij als huurder?

 1. Wij nemen sommige beslissingen samen met de kopers
  Als sommige bewoners in uw gebouw hun woning van ons hebben gekocht, dan is een Vereniging van Eigenaren verplicht. Wij zijn namelijk niet meer de enige eigenaar. Dit betekent dat wij sommige beslissingen samen met de kopers in uw gebouw nemen. Wij komen daarbij op voor uw belangen als huurder.

 2. Wat betekent de VvE voor mij?
  U blijft gewoon van ons huren. U kunt ons blijven bellen als er iets kapot gaat. Of als u overlast heeft. Ook blijft u de huur en servicekosten gewoon aan ons betalen. De VvE kost u niets extra.Wel houdt u zich aan de afspraken die we maken in de VvE.

 3. De VvE beheert en onderhoudt het gebouw
  Dit is per gebouw verschillend. Denk aan: het onderhoud aan de algemene ruimtes, zoals de hal, de gangen, het dak en de parkeergarage. Het ligt er ook aan hoeveel de eigenaren betalen om het gebouw te onderhouden en beheren. Het netjes houden en schoonmaken van het gebouw hoort ook bij de VvE.

  Een voorbeeld:
  Het dak van uw gebouw lekt vaak. De VvE beslist of het dak vervangen moet worden en wanneer. De eigenaren (Mitros en de kopers) betalen dit dan samen.

Meepraten
Wilt u weten hoe u uw eigen ideeën aan de VvE kunt laten weten? Er zijn verschillende manieren waarop u uw opmerkingen en suggesties voor de VvE kunt laten horen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ik woon in een woongebouw met huurders en kopers. Wat doet Mitros?

Wij houden ons aan de regels van de Vereniging van Eigenaren. Zo nemen wij samen met de andere eigenaren besluiten over het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes. Bijvoorbeeld over het schilderwerk, het dak, de lift en buitendeuren. Deze besluiten nemen wij in de jaarlijkse ledenvergadering. Wij zijn aanwezig bij deze vergadering of geven iemand anders toestemming of namens ons te stemmen. Het aantal stemmen ligt aan het aantal woningen dat wij in het gebouw hebben.

Mijn woning zit in een Vereniging van Eigenaren (VvE). Hoe meld ik een reparatieverzoek?

U kunt uw reparatieverzoek gewoon bij ons melden. Is het een reparatieverzoek aan de buitenkant van de woning of in de gemeenschappelijke ruimte? Dan melden wij dit aan de VvE. De VvE belt u dan om een afspraak te maken. 

Moet ik betalen voor de VvE?

Nee. Als huurder betaalt u niets extra voor de VvE. De kopers en Mitros betalen een bijdrage aan de VvE. Daaruit betaalt de VvE bijvoorbeeld de schoonmaakkosten. Of de kosten om het dak te onderhouden. Dit is per gebouw verschillend. Wij dragen daarvoor (een deel van) uw servicekosten af aan de VvE. 

Veranderen mijn servicekosten als er een VvE komt?

Nee. Uw servicekosten blijven gelijk. Deze betaalt u iedere maand aan ons. En wij rekenen ieder jaar de servicekosten met u af zoals u gewend bent.

Goed om te weten!
Wil de VvE het gebouw bijvoorbeeld vaker laten schoonmaken? Dan vragen we daarvoor éérst uw toestemming. Is meer dan 70% van de huurders het hiermee eens? Dan kunnen we de servicekosten wel verhogen. Net zoals wij zouden doen als u in een gebouw woont met alleen maar huurders.

Wat doet de Vereniging van Eigenaren?

De Verening van Eigenaren (VvE) zorgt voor het beheer en het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes. Bijvoorbeeld de hallen, gangen, daken en liften. De eigenaren van het gebouw betalen hier samen de kosten van.

1 keer per jaar houdt de VvE een ledenvergadering. Daarin nemen zij besluiten over het onderhoud en aanpassingen. Mitros is aanwezig bij deze vergadering of geven iemand anders toestemming om namens ons te stemmen.

Daarnaast heeft een VvE een bestuur. Hierin zitten een aantal kopers. Het bestuur zorgt ervoor dat alle besluiten uitgevoerd worden.

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is een vereniging voor bewoners van appartementen of een flat. Zij zorgen samen voor het (dagelijkse) onderhoud in gemeenschappelijke ruimtes en het gebouw zelf. Ook zorgen ze voor grote onderhoudsprojecten, zoals een nieuw dak. Alle kopers van een appartement zijn lid van de VvE. Een appartement kan ook een beneden- of bovenwoning zijn. Bewoners kunnen ook een parkeergarage, parkeerterrein of een binnentuin met elkaar delen. Wij spreken voor u in deze vereniging.

Welke delen van het gebouw worden beheerd door de VvE?

Een Vve beheert de delen van het gebouw die de kopers en huurders samen gebruiken. Bepaalde dingen bespreken wij met de Vve. Dit is per gebouw verschillend. Denk aan:

 • het onderhoud van de algemene ruimtes. Zoals de hal, de gangen en het dak;
 • het onderhoud van de installaties. Zoals de lift, riolering en de verwarming in de algemene ruimtes;
 • hoeveel eigenaren betalen voor het onderhoud en beheer;
 • wie de algemene ruimtes schoonmaakt;
 • hoe iedereen binnen het gebouw met elkaar omgaat. 

Goed om te weten!
Misschien delen de kopers en huurders in uw gebouw alleen de parkeergarage of het parkeerterrein. Of een binnentuin. Daarvoor moeten we ook een VvE oprichten.

Wie onderhoudt en beheert het gebouw als er een VvE is?

Een VvE kan het onderhoud uitbesteden aan een beheerder. De beheerder voert dan de besluiten van de ledenvergadering uit. Denk aan het schoonmaken van de gangen. Of het onderhouden van het dak.

Vertaal deze pagina