Voorrang op een huurwoning

Zit u in een noodsituatie en heeft u snel een andere woning nodig? Dan kunt u een urgentieverklaring aanvragen. Een noodsituatie is bijvoorbeeld:

 • als u met jonge kinderen dakloos wordt;
 • als u financiële problemen heeft die niet u schuld zijn;
 • of als u medische problemen heeft.

Urgentie gemeente Utrecht
Op de website van Het Vierde Huis kunt u de urgentiewijzer invullen. U ziet dan of u urgentie kunt aanvragen. U kunt urgentie ook aanvragen via 0900 - 260 00 00.

Urgentie gemeente Nieuwegein
Op de website van gemeente Nieuwegein kunt u urgentie aanvragen.

Veel gevraagd over Voorrang op een huurwoning

Mijn woning wordt gesloopt. Krijg ik voorrang op een woning in een andere woonplaats?

Algemeen

Uw voorrang geldt alleen in uw eigen woonplaats. U kunt natuurlijk wel met uw inschrijving reageren op woningen buiten Utrecht of Nieuwegein. Maar u krijgt daar geen voorrang. 

Hoe krijg ik een urgentieverklaring?

Algemeen

Als u in een noodsituatie zit en dringend op zoek bent naar woonruimte, dan kunt u urgentie aanvragen.

Wat kan een noodsituatie zijn?
Denk aan:

 • dreigende dakloosheid van minderjarige kinderen
 • financiële problemen buiten uw schuld om
 • medische problemen

Hoe vraagt u een urgentieverklaring aan?
U vraagt een urgentieverklaring aan via de website van Het Vierde Huis of via 0900 - 260 00 60 (voor Utrecht) of bij gemeente Nieuwegein via 14 030.

Let op: naast Het Vierde Huis (Utrecht) en de zijn er nog meer websites waar u een urgentieverklaring kunt aanvragen. Wij adviseren u om dit niet te doen. Vraag urgentie altijd rechtstreeks aan bij Het Vierde Huis (Utrecht) of bij gemeente Nieuwegein. Zo voorkomt u onnodig hoge kosten van andere aanbieders.

Wat kost een urgentieaanvraag voor een woning?

Algemeen

Het aanvragen van urgentie is gratis in de gemeente Utrecht. 

In de gemeente Nieuwegein betaalt u geld voor een urgentieverklaring. U leest hier hoeveel een urgentie kost.

Let op: naast Het Vierde Huis (Utrecht) en de gemeente Nieuwegein zijn er nog meer websites waar u een urgentieverklaring kunt aanvragen. Wij adviseren u om dit niet te doen. Vraag urgentie altijd rechtstreeks aan bij Het Vierde Huis (Utrecht) of bij gemeente Nieuwegein. Zo voorkomt u onnodig hoge kosten van andere aanbieders.

Ik ben dakloos. Kan ik met spoed een woning krijgen?

Algemeen

Kijk op de website van de Urgentiewijzer of u urgentie kunt krijgen. U kunt ook terecht bij verschillende instellingen voor noodopvang. En u kunt zich inschrijven als woningzoekende op de website van WoningNet. In Nieuwegein kunt u een urgentie aanvragen via de gemeente Nieuwegein.

Ik ben zwanger, heb ik recht op een grotere woning?

Algemeen

U heeft niet altijd recht op een grotere woning. Kijk op de website van de Urgentiewijzer of u urgentie kunt krijgen.

Wat betekent stadsurgentie?

Algemeen

Als wij uw woning gaan slopen, heeft u recht op stadsurgentie. Dat betekent dat u recht hebt op vervangende woonruimte. U krijgt met stadsurgentie voorrang bij het reageren op woningen. U kunt zich dan gratis inschrijven bij WoningNet. De urgentie krijgt u van de gemeente en wordt geactiveerd op uw inschrijving bij WoningNet. U krijgt 2 soorten urgentie:

 • de stadsurgentie, en;
 • de regio-urgentie.

De stadsurgentie geldt voor elk type woning in de . U gaat dan voor op mensen met een andere urgentie. Binnen uw eigen wijk heeft u nog extra voorrang. Met de regio-urgentie kunt u met voorrang reageren op woningen in de omringende gemeenten. Bij deze regio-urgentie geldt een zoekprofiel. Dat betekent dat u de voorrang alleen krijgt bij bepaalde woningtypes. 

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

 • Chat ons

  Stel uw vraag via de chat rechtsonder op deze website en u krijgt op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur binnen 2 minuten antwoord.

 • WhatsApp

  Stuur ons een bericht op 06 23 82 44 84. Wij helpen u binnen 2 minuten op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur

  WhatsApp ons