Wonen met zorg

Wonen met zorg is een woonvorm waarbij u begeleiding ontvangt vanuit een hulpverlenende instelling. Instellingen, zoals Het Leger des Heils en Altrecht, ontvangen jaarlijks een aantal aanvragen van cliënten om te verhuizen naar een zelfstandige woning. Deze cliënten krijgen een urgentie om met voorrang te kunnen verhuizen. Via het Vierde Huis worden de urgentieaanvragen verdeeld onder alle corporaties, Mitros zoekt een passende woning. Zo'n woningaanbieding is eenmalig. Na een intakegesprek met Mitros en de begeleider van de cliënt wordt een huurovereenkomst getekend. Een van de voorwaarden is dat de huurder minimaal 2 jaar lang woonbegeleiding accepteert. Na deze 2 jaar begeleid wonen wordt gekeken of iemand volledig zelfstandig kan wonen. 

Veel gevraagd over Wonen met zorg

Hoe werkt Wonen met zorg?

Als u begeleid wilt wonen, meldt u dat bij een zorginstelling (via uw huisarts). De instelling beoordeelt welke zorgbehoefte u heeft. De instelling heeft een aantal voorrangsregelingen. Deze kunnen zij inzetten om cliënten een woning aan te bieden. Er is vaak wel een wachtlijst. De aanbieding van een woning gaat in samenwerking met Het Vierde Huis. Zij zijn onderdeel van de gemeente.

Voordat wij u een woning aanbieden, controleren wij of u bij ons bekend bent. Bijvoorbeeld omdat u een huurachterstand had, of overlast veroorzaakte. Is alles in orde? Dan kunt u in aanmerking komen voor een woning.

Als u een woning krijgt aangeboden, volgt er een intakegesprek en tekent u een driepartijenovereenkomst. Dit contract wordt getekend door u, de instelling en door Mitros. Het contract geldt voor minimaal 2 jaar. In het contract staan alle rechten en plichten voor alledrie de partijen. Is het huren na 2 jaar goed verlopen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een gewoon huurcontract. Uw driepartijenovereenkomst wordt dan omgezet naar een gewone huurovereenkomst, omdat u dan niet meer begeleid woont. 

Ik zoek een woning via Wonen met Zorg in Utrecht of Nieuwegein. Hoe regel ik dat?

Wonen met Zorg verloopt via een (zorg)instelling en Het Vierde Huis. Zij beheren een lijst met kandidaten die met voorrang een woning krijgen. Als u op deze lijst staat, krijgt u 1 keer een aanbieding voor begeleid wonen. U kunt ook zelf reageren op woningen in het aanbod op . Heeft u een woning geaccepteerd of krijgt u een woning aangeboden van Mitros? Dan maken wij een afspraak met u voor een intakegesprek. Het gesprek is met u en uw begeleider. U tekent, met Mitros en uw begeleider een driepartijenovereenkomst. Een van de voorwaarden is dat u dan minimaal 2 jaar begeleid wonen accepteert.

Ik heb op een woning gereageerd via Wonen met Zorg. Hoe gaat het nu verder?

Wij plannen een intakegesprek als u de woning accepteert. Het gesprek is met u en uw begeleider. Tijdens het gesprek tekent u ook de driepartijenovereenkomst. Na 2 jaar zetten we de overeenkomst om in een zelfstandig huurcontract. Dat doen we alleen als de laatste evaluatie goed is.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.

  • Chat ons

    Stel uw vraag via de chat rechtsonder op deze website en u krijgt op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur binnen 2 minuten antwoord.

  • WhatsApp

    Stuur ons een bericht op 06 23 82 44 84. Wij helpen u binnen 2 minuten op werkdagen tussen 8.30 uur - 17.00 uur

    WhatsApp ons