Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Place2BU

Community
Place2BU bestaat uit vier woongebouwen met in totaal 490 zelfstandige, mooi afgewerkte studio’s van 21 m2. Iedere gang krijgt een eigen gemeenschappelijke ruimte om samen te koken, te eten of bijvoorbeeld samen te gamen. Per gang worden ook twee z.g. gangmakers aangesteld. Deze bewoners zijn de trekkers van het ‘bouwen’ van de gemeenschap op de gang. Ook houden zij een oogje in het zeil. In de doelgroepen wordt een balans gezocht tussen jongeren, statushouders (dus mensen met een verblijfsvergunning) en mensen afkomstig uit de maatschappelijke opvang die er aan toe zijn om (weer) zelfstandig te wonen. Samen vormen zij een community waarin mensen met verschillende achtergronden bouwen aan een volgende stap in hun leven.

 

Locatie Overtuin
Het eerste woongebouw wordt nu opgebouwd. De studio’s worden kant-en-klaar gemaakt in de fabriek en in rap tempo neergezet op het terrein Overtuin in Leidsche Rijn. Dit is de plek waar voorheen de tijdelijke concertzaal van Vredenburg stond, tussen de gele brug en de nieuwe fietsbrug naar Oog in Al. De eerste woningen van Place2BU worden naar verwachting in mei opgeleverd. De rest van de woningen volgt in de loop van de zomer.

Werving en selectie
De werving en selectie start nu met de website www.place2BU.nl. Geïnteresseerde jongeren kunnen zich via deze website inschrijven voor een woning. Bij de selectie wordt sterk gelet op de motivatie van de jongeren. Het is de bedoeling dat zij een aantal uren per week een bijdrage leveren in het opbouwen van de buurtgemeenschap met de andere bewoners. Dit kan bijvoorbeeld door een buurjongen te helpen bij het leren voor de inburgeringstoets. Of door de buurvrouw te leren haar eigen administratie op te zetten.

Een andere groep bewoners zijn statushouders, dit zijn jongeren met een verblijfsvergunning die een nieuw leven in Nederland gaan opbouwen. De statushouders worden voorgedragen door het COA en begeleid door Vluchtelingenwerk. Bijzonder aan Place2BU is dat er ook woningen beschikbaar komen voor mensen die afkomstig uit de maatschappelijke opvang. Ook zij zijn toe aan (weer) zelfstandig wonen. Zij worden voorgedragen en begeleid door o.a. Lister, de Tussenvoorziening en het Leger des Heils. Portaal heeft meerdere van dit soort gemengde woonvormen gerealiseerd, Majella is een recent voorbeeld van hoe bewoners elkaar samen écht verder brengen!