Jaarverslag: terugblik op 2021

Mitros heeft haar jaarverslag over 2021 gepubliceerd. Daarin staat een overzicht van de belangrijkste activiteiten die vorig jaar werden opgepakt. Zo hebben we in 2021 onder andere meer woningen verhuurd aan lage inkomens.

Mitros verhuurt vaker aan laagste inkomens
Mitros heeft het aanbod van woningen met een lage huurprijs verruimt, omdat de primaire doelgroep vaker aangewezen is op een sociale huurwoning. Het merendeel van de sociale huurwoningen (68%) werd in 2021 verhuurd voor maximaal € 633,25. in 2020 werd 53% van de woningen verhuurd aan lage inkomens. In 2021 was de gemiddelde huurprijs van een sociale huurwoning van Mitros € 539,-, ten opzichte van € 592,- in het jaar ervoor.

Kanaleneiland Noord-Noord afgerond
Wat verder opvalt in het jaar 2021, is de afronding van de renovatie van Kanaleneiland Noord-Noord (KENN). Onder dit project valt het gebied tussen de Trumanlaan, het Attleeplantsoen, de Rooseveltlaan en de Van Heuven Goedhartlaan. In totaal zijn acht woonblokken gerenoveerd. In de plinten zijn extra woningen gemaakt, dat is fijn voor woningzoekenden en komt de leefbaarheid ten goede. Daarnaast is er als onderdeel van de wijkaanpak meer variatie gekomen in type huishoudens. Nu de fysieke aanpak klaar is, hoopt Mitros dat de Gemeente Utrecht komende jaren werkt aan de sociale aanpak. Mitros-directievoorzitter Henk Peter Kip: “Er wonen mensen met verschillende achtergronden, inkomens en leefstijlen. Dat is mooi inclusief gedacht, maar zorgt niet altijd voor de goede verbinding. In het nieuwe coalitieprogramma is er veel aandacht voor de wijk en buurt. De wijkaanpak uit Overvecht wordt uitgebreid naar onder andere Kanaleneiland, daar zullen de inwoners straks de vruchten van plukken.”

Fultonbaan als voorbeeldproject
In 2021 werden in Nieuwegein 126 woningen toegevoegd aan de Fultonbaan. De nieuwbouw is onderdeel van de herontwikkeling van het gebied Rijnhuizen in de gemeente Nieuwegein. Het bedrijventerrein Plettenburg wordt getransformeerd tot een gemengde woonwijk waar naar verwachting 2.500 woningen komen. De sociale huurwoningen van Mitros waren de eerste die werden opgeleverd in het gebied. “Op zichzelf is oplevering van nieuwbouw geen nieuws, maar wel de snelheid waarin dit project van de grond is gekomen. In slechts drie jaar tijd werden deze woningen opgeleverd. Goede samenwerking, kortere procedures en geen bezwaarmakende omwonenden waren enkele succesfactoren. Dit project laat zien dat realisatie van nieuwbouw sneller kan, hopelijk volgen er meer,” aldus Kip.

Klik op de afbeelding om te vergroten. Meer over jaarverslag 2021