Utrecht krijgt er 121 sociale huurwoningen in ‘bijzonder woonconcept’ bij

Deze week krijgen 84 huurders van Mitros de sleutel van het nieuwe complex ‘De Muzikant’ in Leidsche Rijn. Daarnaast gaan binnenkort ook 36 ex-daklozen in het gebouw wonen. Zij krijgen daarbij begeleiding van De Tussenvoorziening.

Het op deze manier verdelen van je sociale huurwoningen is een ‘bijzonder woonconcept.’ Huurders kiezen heel bewust voor het wonen met ex-daklozen en willen samen een woongemeenschap vormen. Ervaring leert dat de kans op terugval in dakloosheid sterk vermindert wanneer mensen gaan wonen in een gemengd woonproject, waar iedereen een goede buur is.

Stappen nemen en het gezellig maken
Luciano is cliënt bij de Tussenvoorziening en kijkt enorm uit naar het moment dat hij de sleutel krijgt. “Ik krijg stabiliteit en rust in mijn leven en zo kan ik volgende stappen nemen. Als je met verschillende mensen bij elkaar gaat wonen en bij elkaar betrokken bent, dan motiveer je elkaar om op het goede pad te blijven. Ik kan mijn buren helpen met het opknappen van hun woning, ook kan ik een luisterend oor zijn voor mijn buren. Ik wil met mijn buren overleggen over de sfeer en hoe het gezellig te maken.”

Bijzonder wordt het nieuwe normaal
Guusta van der Zwaart, bestuurder bij de Tussenvoorziening, is ontzettend blij dat er weer een wooncomplex voor gemengd wonen haar deuren opent. “Deze bijzondere woonvorm wordt gelukkig steeds meer het ‘nieuwe normaal’. Met toch nog een extra bijzonder tintje. Een aantal van onze bewoners zijn namelijk verbonden aan Springplank030. Dat betekent dat zij een Springplanktraject volgen waarbij werken én wonen hand in hand gaan. Dit is een samenwerkingsproject van De Tussenvoorziening, Wij 3.0 en een aantal betrokken werkgevers.”

Midden in de wijk
De woningen zijn gerealiseerd door Heijmans en liggen vlakbij het station en het (winkel)centrum van Leidsche Rijn. Ze zijn verdeeld over een woontoren van 9 bouwlagen en laagbouw in een u-vorm van 5 bouwlagen. Er is een grote gemeenschappelijke ruimte waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen organiseren. Er is een afgesloten terrein met parkeerplekken voor auto’s. Alle woningen zijn gasloos en hebben een warmte terugwin-installatie. Het complex is bovendien zeer energiezuinig. De isolatie van het gebouw voldoet aan de eisen voor bijna energie neutrale gebouwen (BENG).