Nieuw Buurland

Wonen dicht bij het centrum, op een prachtige plek in Utrecht Oost

Sloop en nieuwbouw in de Staatsliedenbuurt

De Staatsliedenbuurt ligt dichtbij het centrum van Utrecht. De buurt ligt op 10 minuten loopafstand van de Oudegracht. Daarnaast bent u met de auto ook snel de stad uit en zit u zo in de trein vanaf station Overvecht. De huidige 150 portiekflats worden sinds enkele jaren tijdelijk bewoond door bewoners / studenten van Stichting Studenten Huisvesting (SSH). De bewoners zoeken tegen de tijd dat de appartementen worden gesloopt een andere kamer.

Type woningen

Het uitgangspunt is dat we ongeveer 285 nieuwe woningen terug gaan bouwen. Hoeveel huizen we echt gaan bouwen hangt af van de gesprekken met de gemeente en de buurtbewoners. Architectenbureau KCAP is gelijk met architectenbureau Next en ARCHiD verantwoordelijk voor het ontwerp. Voor het ontwerp vragen wij de bewoners in de buurt naar hun wensen over bereikbaarheid, groenvoorziening en de uitstraling van de woningen.

Het grootste deel van de woningen wordt in ieder geval sociale huurwoningen. De verwachting is dat deze sociale huurwoningen vooral appartementen met één en twee slaapkamers zullen zijn. Daarnaast gaan wij onderzoeken of er andere woningtypes kunnen worden gebouwd.

Alles op een rij

Nieuwbouw in 2023 en 2024 van ongeveer 285 woningen, met name appartementen met 1 of 2 slaapkamers in de Staatsliedenbuurt. Ook komen er enkele eengezinswoningen. 

Huurprijs

Het grootste deel van de huizen verhuren wij als sociale huurwoning. Dit betekent een huurprijs van maximaal € 763,47 (peildatum 2022).

Aanmelden / reageren

U kunt nu nog niet reageren op de nieuwe woningen. De eerste huizen bieden we begin 2024 aan via WoningNet: www.woningnetregioutrecht.nl .

Informatie en meepraten

Meepraten over het stedenbouwkundig ontwerp in de Klankbordgroep
Een groepje omwonenden neemt deel aan de klankbordgroep. Via de nieuwsbrief doen we verslag van de gesprekken. Deze verslagen staan ook op de website onder het kopje ‘documenten’. 

Onder het tabblad Documenten vindt u onder andere:

 • Stedenbouwkundig Programma van Eisen
 • Wijkbericht gemeente Utrecht
 • Verslagen buurtbijeenkomsten
 • Presentatie van de architect
 • Startdocument

Nieuwsbrief Nieuw Buurland

Wilt u op de hoogte blijven over dit nieuwbouwproject? Klik dan hier en meld u aan voor de nieuwsbrief. 

Stel uw vraag aan ons

Heeft u naar aanleiding van de buurtbijeenkomsten en/of de nieuwsbrieven die we versturen een vraag? We zijn op werkdagen telefonisch en via de e-mail bereikbaar.

Telefoon: 030 880 32 67
E-mail: nieuwbuurland@mitros.nl

Bekijk hier de uitleg van Paula Schuldink in een video


Bekijk hier de plannen van KCAP Architects&Planners voor Nieuw Buurland


Planning en proces

 • 2019 - Samen met buurtbewoners maken we het stedenbouwkundig ontwerp.
 • 2020 - Dit ontwerp hebben we uitgewerkt in een voorlopig schetsontwerp. Daarnaast doorlopen we de gemeentelijke procedures.
 • 2021 - SPvE ligt ter inzage     
 • Eind 2022/begin 2023 - Start met de sloop van de bestaande huizen.
 • 2023 - We starten met de bouw van de eerste nieuwe huizen.
 • 2025 - Eind 2025 worden de laatste nieuwe huizen worden opgeleverd.

Bovenstaande globale planning is onder voorbehoud. Zodra er wijzingen zijn, passen we dat aan op de website.

Klik hier of op de afbeelding voor een weergave van het participatie- en inspraakproces.

Impressie Nieuw Buurland

In deze video ziet u een impressie van de sloop/nieuwbouwontwikkeling van Nieuw Buurland. Het is een ontwerp waarin we laten zien wat er kan komen op basis van de stedenbouwkundige uitgangspunten. Aan deze video kunnen geen rechten ontleend worden.